Sophia Ahlin är ordförande för Karlskrona Pride. Foto: Jerker Hagman/SVT

Moderata prideprofilen: ”Ett hån mot hela rörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Pridegeneralen Sophia Ahlin (M) i Blekinge är djupt besviken på partivännerna i Sölvesborg efter beslutet att stoppa regnbågsflaggan.

Hon kommer nu att lyfta Sölvesborgsmoderaternas kontroversiella ställningstagande till partiet centralt.

Moderatpolitikern Sophia Ahlin har i många år drivit arbetet med hbtq-frågor och profilerat sig genom framträdande uppdrag i bland annat Karlskrona Pride. I dag är hon vice ordförande i organisationen Öppna Moderater.

Hon är både arg och besviken över Samstyrets beslut att stoppa prideflaggan i Sölvesborg – ett beslut hennes partivänner i det lokala styret också står bakom.

– Det är ett beslut som går helt emot det som Moderaterna står för i fråga om alla människors lika värde. Beslutet grundar sig ju inte på att skapa ordning och reda i den lokala flaggpolicyn. Utgångspunkten tycks i stället vara att stoppa Pride, säger hon.

Startade festivalen

Öppna Moderater har diskuterat frågan och kommer nu att ta ärendet vidare till partiets riksorganisation.

– Vi tycker att det är allvarligt att vi har medlemmar som uttryckligen arbetar mot mångfald och öppenhet, säger Sophia Ahlin.

Moderatpolitikern var med och grundade Svenska Pride och var även med när Blekinges första pridefestival arrangerades i Karlskrona 2013. Via ett projekt såg föreningen till att samtliga av länets kommuner fick regnbågsflaggor.

– Det här är flaggor som hissas en gång om året och med lite vilja går det att hitta lösningar med exempelvis tillfälliga flaggstänger. Som det här uttrycks känns det som ett hån mot alla som arbetar med hbtq-frågor och hela rörelsen bakom alla människors lika värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.