Moderater vill bara ta emot flickor

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Karlskrona kräver att kommunen i fortsättningen bara ska ta emot ensamkommande flickor och avsluta avtalet om att ta emot ensamkommande pojkar.

Karlskrona kommun tog emot över två hundra ensamkommande pojkar i fjol.

– Vi är redan en mansdominerad stad och vi tycker att vi borde ta emot fler flickor istället och tänka på könsbalansen, säger Camilla Brunsberg.

– Ett nytt avtal med Migrationsverket är på väg fram och kommer snart att behandlas av kommunstyrelsen i Karlskrona. Då kommer vi moderater kräva att vi ska avsluta våra avtal gällande ensamkommande pojkar och enbart ta emot ensamkommande flickor, säger Camilla Brunsberg.

Uppgifterna ifrågasätts

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) är förvånad över Moderaternas krav.

– Karlskrona är en öppen stad för alla – både pojkar och flickor. Vi har varit duktiga på att ta emot ensamkommande pojkar men vi har inte sagt att vi inte tar emot flickor. Vi tvärtom gav socialnämnden i uppdrag i februari förra året att utreda om att ta emot båda könen, säger Patrik Hansson (S).

Står på sig

Men Brunsbergs uppgifter ifrågasätts av socialförvaltningen. Socialchefen Anette Gladher säger till SVT Nyheter Blekinge att elva ensamkommande asylflickor kom till kommunen under 2015. Åtta av dem var mellan 13 och 18 år gamla.

– Det vanliga är att de är yngre än pojkarna och oftare än pojkarna kommer tillsammans med släktingar, säger hon.

Men Camilla Brunsberg står på sig.

– Den här informationen har vi fått vid en dragning från socialnämnden, säger hon.

Totalt sökte 35.369 ensamkommande asyl 2015, av dem var åtta procent flickor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.