Moderaterna i Olofström vill förbjuda wi-fi och smartphones i kommunens förskolor. Foto: TT

Moderater vill ha strålningsfri förskola

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkt risk för bland annat hjärntumörer gör att Moderaterna i Olofström vill förbjuda wi-fi och smartphones i kommunens förskolor.

Oppositionspartiet föreslår i en motion att kommunens förskolor ska vara fria från wi-fi, att surfplattor och smartphones inte används i verksamheten samt att privata smartphones bör vara avstängda.

Anledningen till detta sägs i ett pressmeddelande vara att ”strålning som vi mer eller mindre dagligen ofrivilligt utsätts för” misstänks kunna ligga bakom allvarliga sjukdomar som hjärntumörer.

– Förslaget går ut på att förskolor i Olofström ska vara fria från trådlösa nätverk. Man ska inte använda det till vare sig styrplattor eller telefoner, säger Patrik Krupa (M), gruppledare i Olofström.

Att trådlösa nätverk skulle vara hälsofarliga är dock inget som Strålsäkerhetsmyndigheten håller med om.

Men det är inte bara just det trådlösa nätverket som moderaterna vill få bort. Helst skulle Patrik Krupa se att telefoner och surfplattor tas bort helt. 

– Vi ser ju ett ökat användande bland små barn. Vi vet ju att små barn använder surfplattor och telefoner väldigt mycket hemma. Så det mest optimala hade varit att man tar bort surfplattor och telefoner helt från förskolan. Det finns ju helt andra pedagogiska metoder, du kan använda lekar eller rollspel och tester. Du kan vara ute mycket mer än du är nu och kan främja barns kreativitet. De behöver inte sitta och peka på en skärm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.