Moderatledaren Camilla Brunsberg kräver nu att de felaktiga kommunala lönerna betalas tillbaka till Karlskrona kommun. Foto: SVT

Moderatkrav: Felaktiga löner ska betalas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Karlskrona kräver nu att de felaktiga löner som betalats ut till anställda i kommunen måste betalas tillbaka. Totalt handlar det om miljontals skattekronor.

Det är efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande som Moderaternas företrädare i kommunen nu begär att kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) ska agera.

I en interpellation ställd till Hansson frågar sig oppositionen om S-kommunalrådet delar uppfattningen att de felaktiga utbetalningarna ska begäras tillbaka av kommunen.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

– De pengarna behövs i skolan, inom socialtjänsten och inom andra områden, säger Camilla Brunsberg.

Hon vill också ha svar på när kommunen kan säkerställa att korrekta löner betalas ut.

Utreds just nu

Patrik Hansson säger att kommunens förhandlingschef Mikael Jansson just nu arbetar med att skapa en klar bild över vad reglerna på löneområdet och lagstiftningen säger.

– Jag har ingen avvikande mening än att personer som medvetet tagit emot för höga löner får betala tillbaka pengarna. Men att, som Camilla Brunsberg, ge sken av att många fått jättestora utbetalningar känns lite populistiskt.

Samtidigt medger han att bilden av omfattningen av de felaktiga löneutbetalningarna är oklar.

– Jag har inte någon uppfattning om hur mycket pengar det handlar om.

Utesluter inte polisanmälningar

Patrik Hansson säger också att han ser en farhåga i att låsa sig.

– Om pengar ska betalas tillbaka så måste vi ju också bestämma vad som är en rimlig nivå och att det skett medvetet. Någon som arbetar oregelbundna tider behöver ju inte märka om lönen varierar månad från månad. Eller ska varenda 50-lapp och 100-lapp som blivit fel krävas in? Och sedan hur länge?

Han vill inte spekulera i om anställda eller chefer kommer att ställas till svars.

– Men finns det anställda som medvetet utnyttjat lönesystemet så kan det kanske det till och med kan leda till polisanmälningar, säger Patrik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet