Mördade 13-åringens pappa kritiserar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagen den 9 mars dödades en 13-årig pojke av en jämnårig i Olofström. När mer än en vecka har gått skickar offrets pappa ett mejl till kommunen: Varför har ni inte hört av er till oss i familjen?

Ni uppger (i media) att ni satt in resurser och är duktiga på krishantering, men vi, den kvarvarande delen av familjen har inte erbjudits någon hjälp. Vi har inte hört av er på något sätt”, skriver han i mejlet som skickades den 17 mars till kommunalrådet, kommunchefen, socialchefen, krishanteraren och ordföranden i socialnämnden.

Efter ett par timmar får han svar från Sara Rudolfsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Olofström. Hon skriver:

13-åring död i bråk

”Jag hoppas att du har kommit i kontakt med en socialsekreterare och beklagar verkligen att du upplever att kommunen inte stöttat dig”.

”Måste se över rutinerna”

Men pappan är inte nöjd med beskedet från kommunalrådet, utan vänder sig till SVT Nyheter Blekinge som får ta del av mejlväxlingen.

Är det rimligt att det tar mer än en vecka innan någon från kommunen tar kontakt med pojkens familj? Frågan ställs till Sara Rudolfsson:

– Det besked jag har fått är att vi har följt våra rutiner, säger kommunalrådet.

Kommunens socialchef Camilla Munther uppfattar situationen på ett helt annat sätt än pojkens pappa.

– Det har funnits kontakt mellan familjen och kommunen. Men om man upplever det som att man inte fått stöd är det naturligtvis en brist. Så nu måste vi se över rutinerna. Så här ska det inte fungera – det har inte varit tililräckligt.

Pappan avslutar sitt mejl med att betona att han inte vill se någon från kommunen – utom rektor och lärare – på sonens begravning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet