Hör kammaråklagare Hedvig Lunblad, och de båda försvararna, i klippet ovan. Foto: SVT

Åtal: 78-åringen dödad med 25 knivhugg i magen

Uppdaterad
Publicerad

När 78-åringen norr om Rödeby vägrade låna ut sin bil till paret dödades han med kraftigt knivvåld och sparkar mot huvudet, enligt det åtal som lämnades in i dag.

En av de misstänkta ska ha filmat och fotograferat i samband med det brutala dådet.

Båda åtalas för mord, grovt rån och grov stöld.

Det var den 17 januari som 78-åringen anträffades död i sitt hem. Enligt åtalet ska de misstänkta personerna tre dagar tidigare ha bett 78-åringen om att få låna hans bil och vid ett nekande svar gått hem till honom beväpnade med kniv.

I bostaden har mannen utsatts för mycket kraftigt knivvåld och blivit huggen i buken 25 gånger. De två åtalade personerna ska också ha slagit honom med både händer och föremål samt sparkat och stampat på hans huvud när han låg ner.

Mordet i Rödeby

Enligt åtalet ska den nu åtalade kvinnan också ha filmat och fotograferat mordet.

”Har inte visat ånger”

Mannen avled av skadorna som orsakades av det kraftiga våldet mot huvudet, menar åklagaren.

– Jag påstår att våldet som de åtalade har utsatt 78-åringen för har varit synnerligen grovt och att han har lidit svårt samt troligen haft dödsångest. De har heller inte visat någon ånger, tvärtom, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Åklagarkammaren i Karlskrona.

Stal dragspel och kött

De åtalade ska också ha dragit ur telefonkontakter och tagit med sig 78-åringens mobiltelefon för att förhindra att han skulle kalla på hjälp. Efter det har de enligt åklagaren stulit mannens bil och plånbok med 2000 i kontanter.

– Under dagarna därefter disponerade de mannens bil och återvände även till dennes bostad och stal ytterligare föremål, säger Hedvig Lundblad.

Bland annat ska de åtalade ha stulit kött, ett dragspel och flaskor från bostaden.

Den åtalade kvinnan som är i 40-årsåldern nekar till brott men den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern har gjort vissa erkännanden.

Hör mer om det i videoklippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet