Dagen efter mordet fortsatte de tekniska undersökningarna på platsen. Foto: Bengt Hællquist

Motivbilden börjar klarna för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkte 13-åringen har lämnat sin bild till polisen av vad som hände under eftermiddagen. Samtidigt efterlyser nu polisen vittnen för att kartlägga de två pojkarnas väg till mordplatsen.

Under helgen har polisen hållit förhör med den 13-årige pojken som misstänks ha dödat en jämnårig klasskamrat i Olofström. Men polisen vill inte gå in på vad som har sagts under förhören, eller hur pojken ställer sig till misstankarna.

– Han har lämnat en berättelse av vad som hände. Som utredare kan man ha en uppfattning hur det har gått till, och det jobbar man för att säkra med all den stödbevisning som finns, säger Robert Loeffel, polisens presschef i region syd.

13-åring död i bråk

Polisen söker vittnen

Enligt uppgifter i utredningen ska de två pojkarna ha rört sig från centrala Olofström till mordplatsen söder om tätorten timmarna innan händelsen. Ingenting tyder i nuläget på att någon annan person befunnit sig på platsen eller varit inblandad i brottet.

– Vi söker vittnen som kan ha sett eller hört dem mellan klockan två och fyra på eftermiddagen, så att vi kan vederlägga att de har kommit den vägen. Det kanske till och med är någon som har pratat med dem, säger Robert Loeffel.

Hur går utredningen vidare?

– Vi fortsätter med kartläggningen av pojkarna, teknikerna tar in mängder av material som skickas på analys. Sedan kommer vi prata med folk i omgivningarna runt de här båda pojkarna. Det är så man utreder grova brott, oavsett om det är unga eller gamla inblandade så följer man de metoderna.

Omhändertagen enligt LVU

I Olofström valde socialnämndens ordförande Miroslav Milurovic (S) att agera direkt efter händelsen. I fredags skickades en ansökan till Förvaltningsrätten om omedelbart omhändertagande av den misstänkte med stöd av LVU, Lagen om vård av unga.

Omhändertagandet är verkställt i väntan på förvaltningsrättens beslut.

– Jag har vidtagit de åtgärder som jag funnit nödvändiga i det akuta läge som uppstod, säger han.

Hur ser du på det som skett?

– Det är hemskt och är sådant som inte ska få hända. Jag har tack och lov aldrig varit med om en liknande situation, säger Miroslav Milurovic. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet