Moustafa Jano hoppas på ett positivt besked från Migrationsdomstolen så att han kan återförenas med sin familj i Sverige. Foto: SVT

Moustafa kämpar för att återförenas med familjen – i Blekinge

Publicerad

I fyra år har Moustafa Jano från Syrien varit ifrån sin familj i långa perioder för att försöka bygga en tryggare framtid för sin fru och sina tre barn i Sverige. Nu väntar han på beskedet som ska avgöra om familjen får anhöriginvandra eller inte.

Moustafa Jano från Aleppo i Syrien kom till Blekinge år 2015 efter att ha flytt kriget i hemlandet. Hans fru och tre barn har sedan dess bott i norra Irak där de fortfarande är kvar.

– Det är ett hårt liv där. Min fru är ensam med tre barn som hon måste ta hand om, säger Moustafa Jano.

Måste kunna försörja familjen

Moustafa Jano – som har uppehållstillstånd – har ansökt om att familjen ska få anhöriginvandra, men enligt en lag från 2016, måste han visa att han kan försörja sin familj och ha ordnat ett boende till dem, för att de ska få komma till Sverige.

Efter att han fick nej på ansökan åkte han till norra Irak förra året för att återförenas med familjen där. Men enligt Moustafa har han inte tillåtelse att stanna i Irak en längre period och han åkte i februari i år därför tillbaka till Blekinge.

Väntat på besked i fyra år

Nu bor han i Asarum och söker jobb samtidigt som han läser på SFI i Karlshamn. Efter att han överklagade Migrationsverkets beslut väntar han på besked från nästa instans, Migrationsdomstolen, som ska avgöra om familjen får komma eller inte – ett besked han har väntat på i fyra år.

– Jag hoppas att de kan förstå min situation och ge mig ett positivt svar. Då kan jag fortsätta mitt liv här, säger Moustafa Jano.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.