Jonas Eckerbom, 1:e antikvarie på Blekinge museum Foto: SVT

Museet förvandlas till spelhåla

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge Museum har en ny utställning på gång som går i nostalgins tecken. På söndag visas gamla tv- och datorspel, mobiltelefoner som klarar att släppas från tredje våningen och andra teknikprylar.

Museets magasin i Rosenholm har återkommande utställningar med olika teman. Den här gången är det digitala minnen som är temat.

– Vi visar äldre hemdatorer från 80-talet och spelkonsoler från 80- och 90-talet, säger Jonas Eckerbom, 1:e antikvarie på Blekinge Museum.

Karlskrona

”Retro är populärt”

På utställningen trängs Commodore 64-maskiner och Amiga-datorer med Motorola-mobiltelefoner, stora som resväskor. Ett rum blir spelhåla där besökarna på söndag får prova gamla 80-talsspel. Retro och nostalgi genomsyrar varje pryl.

– Det ligger i tiden. Retro är populärt överlag och vi har en generation som är uppväxt med den här typen av spel. Vissa av maskinerna är över 40 år gamla, säger Jonas Eckerbom.

Lärde sig att programmera

Flera av objekten på utställningen kommer från museiarbetarnas egna samlingar. Jonas Eckerboms intresse föddes under 80-talet.

– Jag började på tidigt 80-tal med hemdatorer, som ZX Spectrum, Commodore 64 och sen Amiga. Men det var mer än att bara spela, utan jag satt många timmar och lärde mig att programmera basic med dem.

Inte samma spelkänsla

Och huruvida spelen är bättre idag än förr är Jonas inte så säker på.

– Spelen idag är snyggare, med fantastiskt ljud och grafik, men frågan är om spelkänslan är lika bra. Det är jag inte så säker på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet