Lunchgästen Sixten Gustafsson Foto: SVT

Ingen rusning när skolorna började med pensionärsluncher

Publicerad

I dag var första dagen som pensionärer i Karlskrona kunde äta lunch på kommunala skolor. Men någon rusning blev det inte under premiärdagen.

Sturköskolan är en av 16 skolor som omfattas av det nya initiativet från drift- och servicenämnden. Pensionärer kan numera äta lunch i skolmatsal till samma kostnad som kommunens medarbetare. Att det inte kom några pensionärer första dagen tror köksledare Per Månsson att det finns flera anledningar till.

– Man får ge det lite tid. Sen så kommer de att välja sina dagar när det är mat som passar dem.

Karlskrona

Krögaren Krister Björkman har många pensionärer som lunchgäster. Trots det så ser han inte kommunens initiativ som konkurrens.

– Nej, det är skillnad på en skollunch och en privat restaurang. Vi serverar fem olika rätter varje dag, så det är lite större utbud.

Samma sak säger Peter Johansson (S), drift- och servicenämndens ordförande.

– Nämnden har haft frågan uppe om servering för allmänheten, men det sade vi blankt nej till av konkurrensskäl.

När det gällde skolluncher för ålderspensionärer resonerade de annorlunda.

– Det är en begränsad målgrupp och en begränsad verksamhet.

Sixten Gustafsson, 95, tycker att rabatterade pensionärsluncher är en bra idé, men föredrar en restaurang framför en skolmatsal.

– Talar man om trivsel så går detta före.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet