Närakutskonceptet kommer gå ut på att sjuka patienter får ringa 1177 för att sedan bli vidarekopplade till en sjuksköterska vid behov. Foto: SVT

Vallöftet om närakut i Karlshamn blir 1177-linje – i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Här är resultatet av Alliansens vallöfte om en bemannad närakut i Karlshamn:

Att sjuka får ringa nattliga samtal till 1177 i Halland.

Vid behov kopplas patienterna sedan vidare till en sjuksköterska i Blekinge.

Inför valet 2018 lovade Alliansen att öppna närakutmottagningen i Karlshamn med akutsjuksköterskor på plats och möjlighet att få kontakt med specialistläkare på datorlänk.

Men verkligheten ser ut att bli en annan.

Närakuten i Karlshamn

Under våren stod det klart att den närakut som röstades igenom i regionfullmäktige sommaren 2020 blir en telefonlinje.

Bemannas nattetid av Halland

Och med mindre än en månad kvar till att närakuten ska öppna meddelar hälso-och sjukvårdsdirektören Kjell Ivarsson att satsningen kommer att bemannas av 1177 i Halland mellan 22-08, och för att underlätta för invånarna går samtalet via 1177.

Personal på 1177 kommer sedan att kunna koppla vidare samtal till en sjuksköterska anställd inom Region Blekinge om behov finns, skriver Kjell Ivarsson i ett mejl till SVT Nyheter Blekinge.

”Har aldrig ringt 1177”

Enligt regionrådet Erik Lindborg (KD) är närakutmottagningen ett ”work in progress” – och han tror på konceptet.

– Det kommer vara en sjuksköterska som sitter i Blekinge och svarar med rätt kunskap och de rätta resurserna. Den personen kommer kunna säga om man ska ta en värktablett och gå och lägga sig eller om det är läge att skicka en ambulans.

Den typen av rådgivning gör redan 1177 – så vad blir skillnaden?

– Jag har själv aldrig ringt 1177, men det skulle förvåna mig om det här liknar 1177 då jag vet att det finns många människor som jobbar hårt för att det här konceptet ska bli bra. Det är ett bättre alternativ än att ta sig till akuten i Karlskrona och sitta där och vänta, säger Erik Lindborg.

1177 kan hela Blekinge ringa, hur riktar sig det här till västra Blekinge?

– Hela projektets utgångspunkt är att stärka vården i västra Blekinge och vi kommer fokusera på det. Förhoppningsvis kommer det sluta med en service som kommer uppskattas av alla i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet