Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Pettersson, klubbordförande för Grunden-facket i Karlshamn, driver kravet om rätten till semesterersättning. Foto: SVT

Nästa strid för nystartat fack – rätt till semesterersättning

Publicerad

Nystartade Grunden-facket, som vänder sig till personer som jobbar i daglig verksamhet, har pekat ut nästa prioriterade fråga – rätten till semesterersättning.

Det var Riksföreningen Grunden Sverige som startade Grunden-facket och som vänder sig till personer som jobbar i daglig verksamhet. Den första lokala klubben startade i Göteborg och den andra i Karlshamn.

Andreas Pettersson är ordförande för Riksföreningen Grunden Sverige, jobbar i den dagliga verksamheten Affären och är klubbordförande för Grunden-facket i Karlshamn. Nu driver han kravet på semesterersättning.

– Jag tycker det är viktigt att vi som jobbar på daglig verksamhet också ska kunna få en bra semester, säger han.

Demonstrerar för semesterersättning

På torsdag ska han till Göteborg, där organisationen har sitt rikskansli, och delta i den manifestation som är planerad för att uppmärksamma frågan.

– Jag räknar med att vi blir cirka 500 personer som kommer att demonstrera, säger Andreas Pettersson.

Se klippet för att möta Andreas Pettersson och höra om kravet på semestersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.