Foto: SVT

Notan för ordningsvakter i Ronneby: några hundralappar

Uppdaterad
Publicerad

Vakterna som fått ökade befogenheter i Ronneby har hittills inte behövts kallas in en enda gång. Kommunen har med andra ord inte behövt betala mer än ett par hundralappar för ordningsvakterna.

Efter återkommande stök och bråk i Ronneby beslutades det att stadskärnan skulle bli ett så kallat paragraf 3-område – ett område där ordningsvakter får särskilda befogenheter att exempelvis gripa personer som begår brott.

Men trots att paragraf 3-området funnits sedan början av året – så har man hittills inte behövt kalla in vakterna en enda gång.

Ronneby

– Vi har inte tillämpat det regelverket över huvudtaget utan det har flutit på som det ska, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

Det här innebär också att Ronneby kommun ännu inte betalat någonting för att ta in ordningsvakter, utan den lilla kostnad som varit handlar endast om administrativa utgifter.

– Det handlar om hundralappar skulle jag tro, säger Roger Fredriksson.

Han upplever att det blivit en ökad trygghet i Ronneby under våren.

– I grund och botten är det det bästa som kunde ske. Det var inte meningen att vi skulle ha patrullerande vakter, men däremot vill vi ha det verktyget i verktygslådan ifall det skulle behövas, säger han.

Mycket kritik

När beslutet om att ansöka om att göra stadskärnan till ett paragraf 3-område togs tidigare i år fick kommunen kritik för att det var förhastat.

– Jag fick mycket synpunkter från de som bor och verkar här i centrum under tiden det var oroligt och framför allt från äldre som inte ville gå ut. Jag tror man fäster lite för mycket vikt vid att det är ett paragraf 3-område men det handlar om verktyget i sig, säger Roger Fredriksson.

Även oppositionsrådet Malin Norfall (S), som röstade för beslutet i kommunstyrelsen, är nöjd med utgången hittills.

Behöver verkligen stadskärnan vara ett paragraf 3-område?

Om man tittar på andra kommuner är det inte farligare i Ronneby, men jag tror att det var en signal som var viktig att ha. Det är en trygghet att veta att det kan tas in väktare om det behövs, säger Malin Norfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet