Bönderna höll en traktormanifestation som protest mot nya E22 när trafikverket hade möte i Jämjö. Foto: SVT

Nu tar de bondeupproret till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas E 22-protest fortsätter. Nu åker deltagarna i bondeupproret till Stockholm och riksdagen.

– Vi ger oss inte, säger Markus Karlström, initiativtagare.

SVT Nyheter Blekinge har vid flera tillfällen tidigare berättat om Blekingeböndernas protester mot den nya dragningen av E 22 mellan Lösen och Jämjö. Lantbrukarna menar att den nyplanerade vägsträckan påverkar deras odlingsmark negativt. Istället har man förordat en nordligare dragning av E 22. Det valde dock Trafikverket att inte ta hänsyn till.

– Det var inte helt oväntat. Vi anser fortfarande att de inte har utrett det här på riktigt, sade Markus Karlström till SVT i maj.

Trafikverkets besked stoppade dock inte bondeprotesten. Under tisdagen åker en delegation från Blekinge upp till Stockholm.

– Det blir åtta personer från Blekinge plus några från en annan förening samt en jurist från LRF, säger Markus Karlström till SVT.

– Vi kommer att lyssna på interpellationsdebatten i frågan och hoppas även på ett möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Vilket resultat hoppas ni på i Stockholm?

– Att vi får bollen i rullning. Vi är inte nöjda med den utredning som Trafikverket har gjort.

Men traktorerna får stanna hemma i Blekinge?

– Ja, den här gången tar vi flyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.