Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Claes Westerlind, platschef på NKT Karlskrona. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Efter rekordorder: NKT bygger Sveriges tredje högsta byggnad

Uppdaterad
Publicerad

NKT har fått en ny rekordorder på 11 miljarder för att leverera kraftkabelsystem till Tyskland.
Kontraktet – som är det största bolaget har fått någonsin – innebär 100 nya jobbtillfällen och att de bygger landets tredje högsta byggnad.

NKT ska leverera till projektet Suedlink – som ska bli världens största och längsta landkabelsystem för högspänd likström – som ska transportera förnybar energi från Nordsjön till södra Tyskland.

Produktionen ska påbörjas i början av 2022 i fabrikerna i Tyskland och i Karlskrona. Leveransen beräknas vara klar under 2026.

I och med rekordkontraktet ska bolaget bygga ut sin anläggning med ett nytt kabeltorn, vilket kommer bli den tredje högsta byggnaden i Sverige. Bara Turning torso och Kaknästornet kommer nå högre.

– Investeringen vi nu gör i vår anläggning, kommer skapa arbetstillfällen under tiden vi bygger tornet. Men investeringen innebär också att vi kommer öka våra egna anställda med ungefär 100 stycken, säger Claes Westerlind, platschef på NKT Karlskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer