Emma Swahn-Nilsson (M), Christopher Larsson (SD), Bengt Jönsson (KD) och Börje Dovstad (L). På bilden till höger syns delar av planerna för bomässan Expo25. Foto: SVT/Expo Karlskrona

Nya alliansstyret vill slopa planerad bomässa i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Den nya alliansen i Karlskrona vill lägga ner projektet Expo Karlskrona, som arbetar med att en bomässa ska arrangeras i kommunen 2025. Det står klart efter att partierna presenterat sitt första gemensamma budgetförslag.

Styrande Karlskronaalliansen, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, presenterade under onsdagen sitt budgetförslag för 2023.

– När vi beslutade att styra tillsammans gjorde vi ett avtal där vi satte ihop den politik vi är överens om, så nu plockade vi därifrån, säger Emma Swahn Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Valet 2022 Blekinge

Tryggheten och skolan är de områden som haft högst prioritet. Partierna vill bland annat utöka arbetet med nattvandrare och trygghetsvärdar, samt införa pedagogiska måltider i kommunens skolor och öka antalet pedagoger i för- och grundskolan.

Vill lägga ner Expo25

Klart är även att det nya styret vill lägga ner det femåriga projektet Expo Karlskrona inför den planerade bomässan Expo 25, som pågått i två år. Något som BLT var först med att rapportera om.

– Vi vill fortsätta att satsa på Karlskona som världsarvsstad, men inte i form av ett projekt som ska ta slut 2025. Vi kommer att ta med oss delar av satsningarna, men exakt hur det ska se ut ser vi över nu, säger Emma Swahn Nillsson (M).

Oppositionsrådet Sandra Bizzozero (S) är kritisk till nedläggningen av projektet.

– Jag tror att det kan skada kommunens anseende. Vi har byggt upp ett varumärke kring projektet och har många samarbetspartners som är involverade. Vi ser det som en viktig utvecklingssatsning för Karlskrona, säger hon.

Budgeten ska klubbas vid kommunfullmäktiges sammanträde den 19 december, där de fyra allianspartierna utgör en majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet