I tre månader har flyglinjen mellan Frankfurt och Ronneby varit i gång. Främst är det privatpersoner som reser med linjen, affärsresenärerna lyser med sin frånvaro. Foto: Fredrik von Erichsen/TT

Få resande med Ronnebylinjen till Frankfurt – flygbolaget tror på vändning

Publicerad

Tre gånger i veckan lyfter det ett flygplan från Ronneby till Frankfurt. I snitt är det tio personer som kliver ombord.

Men det italienska flygbolaget Air Dolomiti hoppas på fler resande inom kort.

Tre månader har gått sedan premiärturen flögs mellan tyska Frankfurt och Ronneby. Flyglinjen invigdes med pompa och ståt; politiker och företrädare från näringslivet var på plats och poängterade hur viktig linjen är för länet.

Men hittills har det inte blivit någon succé resandemässigt. Planet som flyger mellan en av Europas största flygplatser och Blekinge har plats för 120 passagerare. I snitt har det varit tio resenärer från Ronneby.

Färre biljetter än väntat

– Det betyder en fyllnadsgrad på tio procent, normalt sätt borde det vara 50-60 procent, säger Ronnebys flygstationschef Arri Kallonen.

Kalmars flygplats ingår också i rutten till Frankfurt. Även där har det varit ett mycket lägre passagerarantal än väntat. I snitt 30 personer reser därifrån.

Skälet till det låga passagerarantalet är coronapandemin, enligt de båda flygplatserna.

”Hoppas efterfrågan ökar”

Det italienska flygbolaget Air Dolomiti som driver flyglinjen mellan Frankfurt och Ronneby säger i en kommentar till SVT att linjen fortfarande är i en testfas.

– Vi är intresserade av att fortsätta verksamheten och hoppas att efterfrågan ökar efter pandemin, säger bolagets presskontakt Giorgia Lavagnoli.

Visit Blekinge är av samma åsikt.

– Det här är en enorm möjlighet för Blekinge och jag tror verkligen på detta. Vi måste bara ha is i magen, säger vd Ola Söderdahl.

Ronneby-Frankfurt

Flyglinjen startade den 19 september i år.

Har plats för 120 resenärer.

Lyfter från Ronneby tre gånger i veckan.

En enkelbiljett kostar drygt 2 000 kronor.

Blekinge satsar 15 miljoner kronor på linjen. 7,5 miljoner kronor står regionen och kommunerna för, dock inte Karlshamn som ännu inte har gått med i satsningen. Resten av pengarna har näringslivet lovat att köpa biljetter för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.