Vändningen: Karlshamn sponsrar flyglinjen till Frankfurt

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn sa som enda Blekingekommun nej till att vara med och finansiera den nya flyglinjen till Frankfurt.

Nu är de på väg att ändra sig – då Centerpartiet bryter sig loss från koalitionen och svänger i frågan.

– Vi vill stödja näringslivet och turismen, säger Marco Gustavsson, vice gruppledare för C.

Karlshamn har tidigare varit tydliga med att de inte vill betala för den nya flyglinjen mellan Frankfurt och Ronneby. De styrande politikerna menar att flyget är kollektivtrafik och därför regionens ansvar; några skattepengar ska inte gå till detta.

Kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) motiverade även det hela med att om ingen av de andra kommunerna vill vara med och betala för Kreativum ska inte Karlshamn bidra med pengar till en flygsatsning i Ronneby.

C bryter sig loss från koalitionen

Nu kan Karlshamn ändå gå in i satsningen, då Centerpartiet på senaste mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott röstade ja.

– Egentligen har vi velat vara med i satsningen hela tiden, men i och med att vi sitter i koalition röstade vi nej förra gången. Det handlar om att ge och ta. När frågan kom upp igen hade vi en djupare diskussion i partiet och det var en övervägande majoritet som vill stödja det här, säger Marco Gustavsson.

S står fast vid sitt nej

Socialdemokraterna säger dock fortsatt nej.

– Vi har nära till flygplatsen i Köpenhamn och vi tycker att det räcker, säger Per-Ola Mattsson och poängterar att det handlar om en klimatfråga.

Trots Karlshamns tidigare nej startade flyglinjen till Frankfurt den 19 september. Totalt handlar det om 15 miljoner kronor som länet lägger på linjen fördelat på kommuner, region och näringsliv.

Går Karlshamn nu med i satsningen handlar det om 250 000 kronor om året i skattepengar. Frågan ska upp för beslut i kommunstyrelsen i början av nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.