Foto: SVT

Nya krav på återbetalning av felaktiga löner

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande politiker i Karlskrona kräver nu att samtliga felaktigt utbetalade löner i kommunen ska betalas tillbaka. Bara under de senaste åren handlar det om miljonbelopp.

Bakgrunden till debatten i fullmäktige i dag var dels SVT Nyheter Blekinges avslöjanden, dels slutsatserna i den revisionsrapport som pekade på en serie av allvarliga brister i den kommunala löneprocessen.

Det handlar bland annat om anställda som fått lön innan de påbörjat sin anställning, om anställda som fått lön efter att de avslutat sin anställning och om anställda som kunnat kvittera ut både lön och sjukersättning – samtidigt.

För några av kommunens förvaltningar handlar det om miljontals felaktigt utbetalade skattekronor.

Och nu vill både Moderaterna och Sverigedemokraterna se en detaljerad genomgång av de felaktiga lönerna. Kravet är att pengarna ska betalas tillbaka till kommunen.

– I min värld är detta en fullständigt självklarhet. Samtliga felaktiga löner ska återbetalas. Jag vill dessutom ha en redovisning på vad dessa brister kostat och se en en sammanställning av de preliminära löner som korrigerats, säger oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

”Ordning och reda”

Hon initierade dagens interpellationsdebatt om lönerna och fick medhåll av SD:s gruppledare Christopher Larsson.

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) svarade att bristerna i löneprocessen varit kända en tid och att över hundra konkreta åtgärder redan vidtagits.

Däremot lämnade han inget svar på om varje felaktig lönekrona ska krävas tillbaka.

– För mig är det viktigare att vi framåt garanterar att det är ordning och reda i löneprocessen och att de brister som nu uppdagats rättas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.