Lokaler till kulturskolan dröjer: Fler alternativ ska tas fram

Publicerad

Turerna kring kulturskolan i Karlskrona fortsätter. I oktober röstade Kultur- och fritidsnämnden igenom förslaget om att bygga ny lokaler. Men nu ska kommunstyrelsen ta fram fler alternativ på lösningar – då den politiska oppositionen menar att förslaget haft flera brister.

I oktober röstade Kultur- och fritidsnämnden i Karlskrona igenom förslaget om att bygga nya lokaler till kulturskolan i Karlskrona i Handelshamnen.

Förslaget hade då skjutits upp eller lyfts ut från dagordningen vid flera tillfällen, bland annat efter kritik från Sophia Ahlin (M), andre vice ordförande i nämnden, om att det saknades underlag för beslutet – framför allt gällande dialog med lokala hyresvärdar.

Vill se kulturkvarter

När förslaget nu nått Kommunstyrelsen har kritiken från den politiska oppositionen lett till att man valt att se över flera alternativ på lösningar.

Som kritik mot det tidigare förslaget lyfter oppositionsrådet bland annat att det inte funnits någon giltig detaljplan, ett befarat saneringsbehov och osäkra kostnadsförslag.

– Vi vill se ett kulturkvarter runt torget, där det befintliga statsbiblioteket skulle kunna bli en av huvudarenorna för en framtida kulturskola. Vi hoppas även att kulturskolan kan växa i hela kommunen, något vi också fått gehör för inför det nya underlaget som tas fram nu, säger Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd.

”Tråkigt att vi inte kommit längre”

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) är positiv till förslaget om en satsning på ett kulturkvarter.

– Nu ska vi ge kommundirektören i uppdrag att titta närmare på detta och återkomma med ett förslag. Det är viktigt att det beslut vi fattar har så djup politisk förankring som möjligt. Därför har vi haft gruppledaröverläggningar, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) beklagar att ärendet drar ut på tiden.

– Det är tråkigt att vi inte har kommit längre, men vi styr i minoritet och behöver ha flera partier med oss för att ta fram förslag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.