Efter mer än tio års planering tas nu ännu ett steg mot ett nytt kulturhus vid Stortorget i Karlskrona. Foto: SVT/Illustration: MIR

Efter tio års väntan – nytt steg mot kulturhusbygget

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än tio års planering tas nu ännu ett steg mot ett nytt kulturhus vid Stortorget i Karlskrona. Nu väntar besked om bygglov för projektet.

– Vi har i dag lämnat in handlingarna för att söka bygglov, säger Karlskrona kommuns projektledare Bengt Lingman.

Bengt Lingman är Karlskrona kommuns projektledare. Foto: SVT
Kulturhuset i Karlskrona

Planen är att riva det gamla posthuset vid Stortorget. Det ligger i dag på den tänkta byggarbetsplatsen och inrymde även tidigare Trossö vårdcentral.

Efter rivningen väntar sedan uppförandet av ett nytt kulturhus. Det beräknas kosta runt 220 miljoner kronor och stå klart om två år.

– Jag tycker att det är roligt att det händer någonting. Det har stått öde länge, säger Madeleine Hjortsberg från Karlskrona. Det kunde varit lite mer lokalförankrat med anknytning till de vackra byggnader som redan finns.

Madeleine Hjortsberg, Karlskrona. Foto: SVT

Arkitekttävling avgjorde

Det nya kulturhuset ska innehålla bibliotek, konsthall, servering och en scen för framträdanden. Det ska även finnas ett besökscentrum i lokalerna med bland annat turistbyrå samt utställningar om världsarvet och biosfärområdet Blekinge Arkipelag.

Efter en arkitekttävling i våras valdes arkitektbyrån Dorte Mandrups bidrag ”Karls krona”  ut som vinnare.

– Ungdomarna kanske behöver det, säger Kristina Pettersson från Karlskrona.

Vad tycker du om arkitekturen som den är planerad?

– Den är inte riktigt min stil, säger Kristina Pettersson.

”Känslig miljö”

Karlskrona kommuns projektledare Bengt Lingman menar att det nya kulturhuset ska smälta in i den historiska örlogsstadens miljö runt Stortorget.

– Det är en känslig miljö mitt i världsarvet, men vi har försökt ta hänsyn till det så mycket vi kan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet