Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Lundh och Martin Windmill berätta varför de är nyfikna på skeppet i klippet ovan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Nyfikna samlas när skeppet Brabander visades upp i Handelshamnen

Publicerad

Skolskeppet Brabander från Klaipeda i Litauen lockade besökare i Karlskrona när de höll öppet för allmänheten under Skärgårdsfesten. Besökaren Magnus Lundh: ”Jag tänker på hur det var förr i tiden”

Skeppet Brabander har seglat med sjöscouter som besättning från Klaipeda i Litauen över Östersjön till Karlskrona. Under Karlskrona Skärgårdsfest ligger fartyget vid kaj och har bjudit in nyfikna att komma ombord för att se lite av hur livet ombord kan te sig.

– Jag är allmänt båtintresserad så det här måste vi kolla in, säger Magnus Lundh från Ystad.

Också hans sällskap, Martin Windmill från Sturkö, är nyfiken på hur båten ser ut på närmare håll.

– Det är en stor båt och kräver mycket jobb, säger han.

Svarar på många frågor

Besättningen som visar upp skeppet är vana vid besökare – de har ofta ”open ship” när de ligger vid kaj i olika hamnar.

– Ofta frågar de hur vi bor ombord och seglingssaker som hur lång tid det tar att segla och sjösjuka, berättar Antanas Gerasimavicius som kommer från Klaipeda och är andre styrman på Brabander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.