Den politiska debatten om framtidens sjukhus fortsätter efter en återremiss i fullmäktige i dag. Foto: Sarah Bruze

Nytt Blekingesjukhus utreds igen

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet av ett nytt sjukhus i Blekinge kommer att utredas vidare efter en återremiss i landstingsfullmäktige i dag.

Det var en minoritet i landstingsfullmäktige som drev igenom en återremiss i frågan och det var Lennarth Förberg (M) som formulerade yrkandet.

– Det här har vi kämpat för i två och ett halvt år och frågan måste utredas ordentligt och vi behöver veta vad som ger mest vård för pengarna. Det kan vara så att det kostar mer pengar att renovera våra andra lokaler, säger han.

Var ska sjukhuset i så fall ligga?

– Vi måste invänta utredningen och se om den kommer fram till att vi ska ha ett nytt sjukhus. Ska vi det kan det bli aktuellt i till exempel Ronneby, Karlshamn eller Karlskrona. Vi behöver ha ett centralt sjukhus.

När är underlaget klart?

– Det kommer antagligen ta flera månader. Det är viktigt att utredningen blir ordentligt gjord.

”Finns inte på kartan”

Men landstingsrådet Kalle Sandström (S) beklagar återremissen.

– Det är ett svaghetstecken att man inte kan enas i frågan som man har diskuterat i flera år. Vi måste prioritera och det finns inte på kartan att bygga ett nytt sjukhus, som precis på alla andra håll i landet.

Vad innebär återremissen?

– Det innebär att att andra spännande frågor hamnar i skymundan och återigen är det byggnader istället för innehållet i vården som diskuteras.

V röstade nej

Centerpartiet, Sverigedemokraterna, de flesta moderater och en liberal röstade för en återremiss. Trots att Vänsterpartiet gått ut med att man vill ha ett nytt sjukhus röstade man i dag nej till en återremiss.

– Vi ville se ett avgörande i frågan och arbeta efter tydliga mål. Nu har vi diskuterat frågan i flera år utan att ha kommit någon vart, säger Sara Högelius (V).

Vänsterns gruppledare Erik Ohlson menar att problemet med dagens återremiss är att hela arbetet kring framtidens hälso- och sjukvårdsfrågor nu tillfälligt stoppas.

– Vi ville att sjukhusfrågan skulle behandlas och utredas för sig. Det är olyckligt att vi nu tvingas pausa arbetet med hela framtidspaketet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.