Platsen spärrades av efter skjutningen och polisen arbetade med att samla information. Foto: Jerker Hagman/SVT

Nytt vapenfynd hett spår i mordutredning i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Ett upphittat skjutvapen kan vara åklagarens sista pusselbit i den omfattande mordutredningen efter garageskjutningen i Karlshamn i april i år.

Vapnet, som under senhösten påträffades på en adress i Blekinge, ska nu provskjutas innan åtal väcks.

Den över 4 000 sidor omfattande utredningen efter dödsskjutningen i parkeringsgaraget i Karlshamn är i slutfasen och åklagare Lena-Marie Bergström räknar med att väcka åtal tidigt nästa år.

Hon begärde nyligen förlängd utredningstid med ytterligare en månad.

– Det är ett antal kompletterande förhör som behöver hållas efter de telefontömningar vi gjort. Det är frågor kring en del skickade sms som vi vill ha svar på, säger hon.

Offret vid dödsskjutningen var 23-årige Herman Nilica, vars livsöde skildrats i flera uppmärksammade SVT-reportage.

Vapenfynd ska analyseras

Inga vittnen finns till händelsen och länge såg det också ut som att åtal skulle väckas utan att det mordvapen som användes i garaget hade påträffats.

Men för några veckor sedan hittades ett vapen under arbetet med ett annat ärende i Blekinge.

– Jag kan bekräfta att det vapnet är av intresse i den här utredningen. Om det visar sig vara rätt vapen och om det exempelvis har DNA-spår från den misstänkte utgör det förstås viktig bevisning, säger Lena-Marie Bergström.

Den beslagtagna skjutvapnet är nu skickat till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för vidare analys.

Åklagare Lena-Marie Bergström har i förhör med den misstänkte fått fram uppgifter om att han själv ska ha blivit attackerad. Foto: SVT

Upprinnelsen: Rakade av en kvinna håret

En man i 20-årsåldern sitter fortsatt häktad, misstänkt för att skjutit Herman Nilica till döds. Både offer och misstänkt gärningsman rörde sig i missbrukskretsar i Karlshamn och den omfångsrika förundersökningen kan nu ge en mer detaljerad bild av bakgrunden till uppgörelsen.

Enligt Lena-Marie Bergström hade de båda inblandade stämt träff för att göra upp om händelse kopplad till en gemensam kvinnlig bekant.

Mannen i 20-årsåldern ska, innan skjutningen, ha bråkat med kvinnan om en skuld – och därefter rakat av henne håret och hotat henne med ett skjutvapen.

Agerandet gjorde Herman Nillica upprörd – och därför stämde männen träff.

Den misstänkte gärningsmannen kommer därför även att åtalas för olaga tvång och grovt olaga hot.

Svag minnesbild

Utredningen visar att båda anlände beväpnade till garaget. Herman Nilica med en machete-kniv och ett tillhygge, den misstänkte mannen i 20-årsåldern med ett skjutvapen.

– Den misstänkte uppger att offret först gick till attack. Vad som händer sedan minns han inte. Det enda han säkert minns är att det inte är han som har skjutit, säger Lena-Marie Bergström.

Ytterligare två personer, släktingar till den misstänkte mannen i 20-årsåldern, misstänks för brott kopplat till skjutningen.

I de fallen är rubriceringen skyddande av brottsling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gerold och Maria Nilica kämpade i flera år för att hjälpa sonen Herman, 23, ifrån sitt oxycontin-missbruk. I april 2022 sköts han till döds i ett parkeringshus i centrala Karlshamn. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.