Tobias Larsson, ordförande Karlskrona HK. Foto: SVT

Ovisst läge för KHK – kan sluta med konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Karlskrona HK är fortsatt oviss. Klubbens skulder har orsakat en akut kris. Nu erbjuder Karlskrona kommun hjälp genom att köpa inventarier.

Normalt sett skulle Karlskrona HK varit igång med försäsongsträning, lagbygge, säsongskortsförsäljning och affärssamtal med sponsorer – men i år är läget är helt annorlunda.

Coronautbrottet har gjort att den allsvenska hockeyklubbens intäkter uteblir – något som orsakat akut kris för skuldtyngda Karlskrona HK.

I slutet av april ställdes löneutbetalningarna in till all personal.

– Det är en tuff situation. Jag går själv utan lön, säger klubbchefen Per Rosenquist.

Det ekonomiska läget har gett Karlskrona HK två alternativ: huvudspåret är en rekonstruktion som innebär att klubben säkrar fortsatt elitlicens.

Alternativ två är konkurs.

Kommunen nobbade förslag

I förra veckan presenterade KHK-ledningen rekonstruktionsupplägget för den politiska ledningen i Karlskrona och klart är att klubben behöver hjälp för att överleva.

– Eftersom vi tappat intäkterna, men har utgifterna kvar så klarar vi inte många dagar till. Vi klarar inte att dra på oss ytterligare skulder. Då är det slut, säger KHK:s ordförande Tobias Larsson.

Under måndagskvällen sände medlemmar ur KHK:s ledning live på klubbens Facebook. Där berättade man att klubben hoppats att kommunen skulle köpa inventarier i NKT arena, för ett värde av 2,1 miljoner, men att kommunen tackat nej. 

Hårda prioriteringar krävs

I stället meddelade Karlskrona kommun att man erbjuder KHK att köpa inventarier till ett värde som motsvarar kommunens fordringar på klubben, samt att KHK kan få förskott på det kommunala verksamhetsbidraget för hela året, cirka 150 000 kronor.

Min förhoppning är att vårt stöd ska kunna hjälpa KHK, men jag förstår att deras behov är stora. Samtidigt måste vi förhålla oss till att kommunens uppdrag är att säkerställa kommunal kärnverksamhet, såsom skola, omsorg, vård, samhällsbyggnad och att det sker via skattemedel, säger kommunstyrelsens ordförande, Sandra Bizzozero, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver kommunen att den egna ekonomin är ansträngd och att hårda prioriteringar därför krävs.

− Det stöd vi nu erbjuder är det som vi har möjlighet att erbjuda. Karlskrona kommun har genom åren stöttat KHK genom att bland annat ge uppskov och nedskrivningar av hyror, sponsorstöd och utbyggnad av arenan, säger Sandra Bizzozero.

Behöver pengar på kontot

Klubben höll på måndagskvällen ett styrelsemöte men då inga jurister närvarade så kunde inga klara besked lämnas efter mötet.

− Ni får höra av er imorgon efter nio när advokaterna har börjat jobba, säger KHK:s ordförande Tobias Larsson.

Han menar att det kommunen nu erbjuder är rätt långt från vad klubben faktiskt behöver.

− Det är pengar på kontot som behövs för en rekonstruktion och det kommunen erbjuder är att stryka skulder och tidigarelägga bidrag, säger Tobias Larsson.

Vad händer om ni inte får den hjälp ni behöver av kommunen?

− Då är det bara för oss att gå ut och försöka hitta en lösning tillsammans med våra sponsorer men de har ju inte heller några pengar nu under coronakrisen. Hur det hela slutar vet vi i slutet av veckan för vi måste få in pengar nu, säger Tobias Larsson.

KLIPP: Karlskrona HK i möten med kommunen om klubbens framtid (29 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänster: Klubbchefen Per Rosenqvist. Höger: Karlskronas Niklas Johansson och Marcus Paulsson deppar efter en match 2019. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

KHK i kris

Mer i ämnet