Kustbevakningen har varit på plats vid utsläppet och tagit oljeprov. Fler undersökningar görs under fredagen. Foto: Kustbevakningen

Olja hittades utanför Karlshamn: ”Spanar från luften”

Uppdaterad
Publicerad

Olja hittades i havet mellan Karlshamn och Hanö under torsdagen. Beredskapen stärks upp – det är ännu oklart vad det är för typ av olja och var den kommer ifrån.

Kustbevakningen har undersökt vattenområdet från Stillerydshamnen i riktning mot Hanö. Det finns ännu inga uppgifter om var utsläppet kommer ifrån – eller exakt vad det är för oljeprodukt.

– I dagsläget pekar analysresultaten på att det är en vegetabilisk olja. Vi har inlett en förundersökning för att försöka ta reda på varifrån det kommer, säger Mattias Lindholm, presschef på Kustbevakningen, under fredagsförmiddagen.

Har det något att göra med utsläppet i Karlshamn förra helgen?

– Det är lätt att tro, men vi avvaktar med att dra några slutsatser än så länge.

Oljefilmen var mycket tunn och doftfri och under fredagen har den försvunnit från havsytan. Något som är vanligt för den typen av oljeutsläpp.

Trots det fortsätter kustbevakningen sin kartering med flyg under eftermiddagen. Flyget har inte sett några spår från luften men kustbevakningen utesluter inte att det kan finnas mindre mängder vid kusterna.

Oavsett vilken typ av olja det rör sig om, påverkar den djur- och naturliv i området.

– Fåglar drabbas precis lika, de blir lika kladdiga och förlorar mycket av sin isolering. Däremot är det lättare för naturen att bryta ner en vegetabilisk produkt, säger Mattias Lindholm.

”Stärker upp vår beredskap”

Samverkan pågår nu mellan länsstyrelserna i Blekinge och Skåne samt flera instanser, så som MSB, Kustbevakningen, Region Blekinge och räddningstjänsten.

– Vi följer utvecklingen noggrant, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.