Foto: TT

Olofström slår larm om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Olofströms kommun väljer nu att anmäla sig själv då man inte klarar av att hantera tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Kommunen uppger att det finns en stor risk att något allvarligt inträffar snart.

Minst 34 kommuner i Sverige har anmält sig själva enligt lex Sarah eftersom de inte klarar att ta emot ensamkommande flyktingbarn och ungdomar på ett tryggt och rättssäkert sätt.

I oktober gjorde Karlskrona en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och nu gör Olofström en.

”Olofströms kommun kan inte följa sina lagstadgade uppdrag avseende arbetet med de ensamkommande flyktingbarnen. Vi har kommit över den gräns där vi ser att vi har en för oss hanterbar situation. Vid en riskbedömning så är det påtaglig risk att något allvarligt inträffar snart”, skriver Olofström i anmälan.

– Vi följer inte gällande lagstiftning i nuläget och därför har vi gjort den här anmälan. Barnen får inte den tillsyn som erfordras och som föreskrivs enligt lag eftersom en del bor själva i lägenheter som vi hyr åt dem, säger Miroslav Milurovic, ordförande i socialnämnden i Olofström.

Vad riskerar att hända?

– När en hel del ungdomar lämnas utan tillsyn vet man inte vad som händer. Man ser ju runt om i landet vad som har hänt, med bränder och allt möjligt.

Fakta: Kommunernas anmälningar

Personal inom bland annat socialtjänsten är skyldig att rapportera missförhållanden i verksamheten. Kommunerna är då skyldiga att utan dröjsmål utreda och avhjälpa missförhållandena. Om det är ett allvarligt missförhållande ska kommunerna göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Sarah.

Sedan den första september har minst 34 kommuner anmält missförhållanden inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn:

Alvesta, Forshaga, Göteborg, Habo, Halmstad, Hallstahammar, Helsingborg, Huddinge, Hudiksvall, Håbo, Hässleholm, Jokkmokk, Kalix, Karlskrona, Kiruna, Landskrona, Malmö, Malå, Mullsjö, Mörbylånga, Nacka, Norrtälje, Olofström, Ovanåker, Ronneby, Simrishamn, Sollentuna, Strömstad, Sölvesborg, Tanum, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.