Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur viktigt det är med krisberedskap för kommunerna och hur man samarbetar inom Blekinge. Foto: SVT/Johan Nilsson / TT

Om det blir kris – så förbereder sig Sölvesborgs kommun

Publicerad

Det ligger i kommunernas ansvar att kunna fortsätta driva äldreomsorg, skolor och förskolor även om något oförutsett händer i samhället.

I Blekinge samarbetar de fem kommunerna för att vara beredda om det blir långvariga strömavbrott, snökaos eller att det inte finns dricksvatten i kranen.

Kommunerna runt om i Sverige har en plan för hur barnomsorg, skolor och äldreomsorg ska kunna fortsätta vara i drift vid exempelvis en pandemi, långvariga elavbrott eller om man plötsligt skulle stå utan vatten.

– Vi kan ju inte stänga våra äldreboenden, vi har åtagit oss att ta hand om dem. Och förskolan måste vara i drift för annars kan föräldrarna inte gå till jobbet, säger Anders Borgman som är kris- och beredskapssamordnare i Sölvesborg.

Kommuninvånarnas ansvar

Även om kommunerna har en krisberedskap så ligger mycket ansvar också på kommuninvånarna själva.

– Det vi hoppas är att alla har så att de ska klara sig sju dygn. Att man har mat, kan hämta vatten, hålla en viss värme och gå till jobbet under de här sju dygnen. Samhället måste fortsätta fungera, säger Anders Borgman.

I spelaren hör du Anders Borgmans tankar om vikten av krisberedskap i en kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.