Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör region Blekinges säkerhetschef Stefan Österström berätta om attacken. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN, SVT Arkiv

Omfattande it-attack mot Region Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen utsattes en av Region Blekinges it-leverantörer av en större it-attack. Attacken innebär bland annat att obehöriga på ett olagligt sätt kommit åt personuppgifter som finns i systemet.

It-attacken påverkar bland annat det informationsöverföringsverktyg som används för samverkan vid utskrivning från Blekingesjukhuset, psykiatrin, primärvården och länets kommuner. Region Blekinge arbetar nu med att kartlägga omfattningen.

– Våra reservrutiner är påkopplade och på kort sikt ser vi inte att samhällsviktig verksamhet påverkas. Vi arbetar aktivt med händelsen och vidtar de åtgärder som behövs, säger Stefan Österström, säkerhetschef på Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Kommunerna drabbade

Framför allt är det systemen som används när patienter ska flyttas över från sjukvården inom regionen till kommunerna som drabbats. Karlskrona, Ronneby, Sölvesborg samt Olofström skriver också på sina hemsidor att de drabbats av it-attacken.

Händelsen anmäld

Incidenten är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, och till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Händelsen är också polisanmäld.

Även medarbetare inom regionen som använder systemet kan påverkas eftersom deras personuppgifter också finns bland de röjda uppgifterna.

Det finns i nuläget ingen prognos för när systemen kan vara återskapade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är svårt att i nuläget ge tidsperspektiv på hur och när det kan ordnas” – Tietoevery Tech Services Sverigechef om helgens hackerattacker. Foto: Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.