Starka reaktioner efter SD:s utspel: ”Trumpfasoner”

Publicerad

Sverigedemokraternas plan på att stoppa fredagsbönerna i Brunnsparken genom att själva hyra platsen väcker nu stark kritik, både från oppositionen och Islamiska kulturföreningen – som inte ens har planer på att vara i parken.

SD har sökt tillstånd hos polisen för att bedriva valarbete i Brunnsparken på fredagar fram till valet. En av anledningarna menar man är att stoppa de bönestunder som tidigare hållits i parkenn. Något som Sydöstran var först med att berätta om.

Men Islamiska kulturföreningen, som tidigare höll fredagsböner på platsen, har inga planer på att göra det igen – då man sedan i höstas hittat nya lokaler.

– Nej, vi har absolut inga planer på det. Det känns bara som att de försöker behålla splittringen i samhället, säger Gudlaug Hilmarsdottir, talesperson för Islamiska kulturföreningen.

”Skapar oro över något som inte finns”

Även oppositionsrådet Magnus Petersson (S) är kritisk mot Sverigedemokraternas agerande.

– Det här är lite så Donald Trumpfasoner i svensk politik. Det kanske är så att vi inte ska ha religiösa evenemang i Brunnsparken, det kan jag acceptera. Men här skrämmer man upp människor och skapar en oro över något som inte finns. Det är deras taktik, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.