Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mjällby AIF:s ordförande Magnus Emeus i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Ordförande i Mjällby AIF om VAR: ”Har större problem i svensk fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Nio klubbar i allsvenskan vill stoppa införandet av VAR. Mjällby AIF har inte tagit ställning i frågan, men klubbens ordförande, Magnus Emeus, menar att sporten har större problem att lösa först.

– Vi borde rätta till andra saker inom svensk fotboll innan vi faktiskt överväger VAR, säger han.

SVT Sport har tagit del av en skrivelse till Svenska fotbollsförbundet och distriktsförbunden där nio allsvenska klubbar gemensamt motsätter sig införandet av VAR, video assistant referees.

Bland annat menar klubbarna att systemet försämrar publikupplevelsen och att priset blir orimligt högt för klubbarna.

Maskning och filmning större problem

Blekingeklubben Mjällby AIF finns inte med bland de lag som skrivit under uppropet. Men klubbens ordförande, Magnus Emeus, menar att systemet inte skulle lösa de problem som sporten står inför.

– Vi har större problem i svensk fotboll att hantera på planen i dag än att hitta en centimeter hit eller dit när det gäller offside. Exempelvis maskning eller filmning, säger han.

Samtidigt tror han att VAR i en något annan utformning kan vara positivt för sporten.

– Jag kan tänka mig en variant där fokus ligger på det viktigaste: om bollen är innanför eller utanför planen, eller över mållinjen.

Hur fungerar VAR?

VAR står för Video Assistant Referee och består av ett team domare som följer fotbollsmatcher på distans och hjälper domaren i den aktuella matchen. De har tillgång till många kameror och följer exempelvis offside-lägen med digitala offside-linjer.

De ska granska främst fyra saker,

  • Mål och eventuella regelbrott som ägt rum under situationen som lett till ett mål
  • Straffar och regelvidrigheter som kan leda till straff
  • Tacklingar och andra förseelser som leder till ett direkt rött kort
  • Identitetsfusk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.