Beslutet om mer pengar till bygget av etapp fem på Piren har nu klubbats – igen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Efter jävanklagelser – Östra Piren klubbad igen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Karlshamn har nu för andra gången sagt ja till utökad budget till nybygget på Östra Piren. Detta efter anklagelserna om jäv.

– Det känns lite dumt att behöva ta om det, men vi agerar och rättar till det som kan rättas till, säger oppositionsråd Magnus Gärdebring (M).

På torsdagen hade kommunstyrelsen i Karlshamn ett extrainsatt möte om utökad borgensram för Östra Piren. I stället för 300 miljoner kronor ligger budgeten nu på 430 miljoner.

Beslutet var egentligen redan fattat av kommunfullmäktige, men som BLT avslöjade i förra veckan, överklagades beslutet då kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) – som är ordförande i Netports styrelse – anklagades för jäv.

Kommunstyrelsen har nu tagit om beslutet – utan att politikerna som kan anklagas för jäv var på plats. Det innebär att politikerna som sitter i moderbolaget Stadsvapnet, Karlshamnsfastigheter och Netport Scicence Park inte var med.

Ska upp i fullmäktige

Beslutet klubbades igenom utan konstigheter och den 3 augusti ska det tas upp på nytt i nästa instans; kommunfullmäktige.

– Jag har svårt att se att det skulle bli patrull någonstans då vi alla är överens, säger Magnus Gärdebring.

700 nya arbetsplatser

Nybygget på Östra Piren innebär en byggnad på 10 000 kvadratmeter med konsertlokal, biograf, restaurang och 700 arbetsplatser. Första spadtaget ska tas i höst.

I videoklippet kommenterar Per-Ola Mattsson beslutet kring Östra Piren:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.