Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Christina Mattisson (S) hade ett samtal med Johanna Beijer (S), oppositionsråd i Sölvesborg, så fort det kom fram att hon var ovaccinerad. Foto: SVT

Ovaccinerad politiker portas från möten – av egna partigruppen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten och oppositionsrådet Johanna Beijer har valt att inte vaccinera sig mot covid-19. Därför får hon nu inte delta i partiets sammanträden. Till regionfullmäktige nästa vecka har partiet kallat in en ersättare.

SVT Nyheter Blekinge kunde för snart två veckor sen avslöja att minst tre av Region Blekinges fullmäktigeledamöter inte har vaccinerat sig mot covid-19. 

De tre politikerna var Johanna Beijer (S), oppositionsråd i Sölvesborg, samt två sverigedemokrater, där den ene är gruppledaren Björn T Nurhadi. 

Beijers val har tidigare kritiserats av partikollegan och distriktsordförande Heléne Björklund, som beskrev beslutet som oansvarigt. 

– Från oss som är ledande företrädare och för mig som är distriktsordförande så är budskapet glasklart: alla som kan ska vaccinera sig. Det är mitt budskap, både till den här ledamoten och till alla andra, framför allt politiker i ledande position, sa Björklund till SVT. 

”Beslut i samförstånd”

Beijer har tidigare förklarat sitt val att inte vaccinera sig med att hon behandlas för borrelia, och därför valt att låta den behandlingen gå före.

Men nu får beslutet konsekvenser för Beijers politiska arbete. Enligt uppgifter till SVT har partiets regiongrupp diskuterat den uppkomna situationen och meddelat Beijer att hon tills vidare inte är välkommen att delta fysiskt på sammanträden.

Ersättare går in

När regionfullmäktige samlas nästa vecka får den lokala S-toppen stanna hemma och en ersättare kallas in.

– Det är ett beslut som vi tagit i samförstånd med Johanna. Det finns fortfarande restriktioner för ovaccinerade och det är det som vi går på, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

Johanna Beijer säger till SVT att hon haft en dialog med regiongruppen och att hon ”har förståelse för beslutet”.

Hur det blir med fysiska sammanträden i hemkommunen Sölvesborg är ännu ovisst.

– Alla möten utom fullmäktige är fortfarande digitala här, så den diskussionen får jag ha med fullmäktiges ordförande, säger hon.

Om Christina Mattissons vaccinationsuppmaning fått henne att överväga sitt beslut vill hon inte kommentera.

– Det finns inga vidare beslut, och det är inte heller något jag vill diskutera offentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.