Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Chavez, tidigare verksamhetsledare och ansiktet utåt för Panncentralen, kände till bedrägeriet men kopplade inte in polisen. Foto: SVT

Han visste – men höll polisen utanför: ”Försökte medla”

Uppdaterad
Publicerad

När Ida Haglö till slut inte orkade bära hemligheten längre vände hon sig i förtroende till Panncentralens ledande företrädare Sebastian Chavez.

Men trots att hundratusentals kronor försvunnit gjorde föreningen ingen anmälan till polisen.

– Jag försökte lösa det här utan att någon skulle hamna i fängelse, säger han.

För Ida Haglö blev Panncentralens och Sebastian Chavez agerande – efter att historien blivit känd – ännu en besvikelse.

– Han uppmanade mig att inte koppla in polisen eller berätta för någon och lovade att hjälpa mig. Sedan kom han tillbaka och sa att jag skulle få tillbaka ett mycket mindre belopp än vad jag blivit av med. Det kändes som att han försvarade killarna som lurat mig, säger Ida Haglö.

Det påståendet tillbakavisas av producenten och den tidigare verksamhetsledaren Sebastian Chavez. Han är anställd av Panncentralens styrelse, är verksamhetens ansikte utåt men är inte själv anmäld för brott i samband med i ärendet.

– Jag sa till henne att vad du än väljer att göra så kommer jag stå bakom dig. Vill du att det ska bli en polisutredning, så absolut.

”Sjukt beklagligt”

Chavez bild är att en av de polisanmälda tidigare ledarna varit mer drivande och säger att han försökte medla fram en lösning så att mannen inte skulle hamna i fängelse.

– Jag ville ställa krav på honom och säga: ”Gör rätt för dig”. Det har inte fungerat och nu har jag förstått att det har blivit en polissak av det här. Det är sjukt beklagligt.

Du tänkte inte på att det här var något för polisen att reda ut?

– Jo, men jag visste inte när. Jag tyckte inte det var rätt tillfälle, jag tyckte han skulle få en chans. Vill folk döma mig har jag förståelse för att folk gör det. Jag kommer stå för de besluten jag tog till hundra procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet