Den som ska ge sig i kamp med jättelokan bör bära båda skyddskläder och handskar. Foto: SVT

Kampen mot jättelokan fortsätter – ”Vi behöver utrota den”

Publicerad

Kampen mot den invasiva jättelokan går långsamt. Och man behöver vara försiktig.

Jättelokan tar ihjäl andra växter och kan orsaka allvarliga brännskador. Den kom hit på 1800-talet som prydnadsväxt, men idag kan den hittas över nästan hela Sverige.

– En planta kan ge 10 000 frön. Dess täta blad tar ihjäl alla andra växter, säger Ingvar Svensson, arbetsledare på parkavdelningen på Karlskrona kommun.

Jättelokan förökar sig genom fröspridning och kan självpollinera, vilket innebär att arten kan grunda nya populationer utifrån en enda planta. Foto: SVT

Använd skyddskläder

Saften inuti växten kan ge allvarliga brännskador om man får den på huden och sedan vistas i solen. Därför är det viktigt att man har rätt skyddskläder om man själv vill ta bort den.

– Då kan man till exempel ha på sig gummistövlar, regnkläder, gummihandskar och skydd för ansiktet så man inte får stänk i ögonen. Får man saften på sig så måste man fort tvätta sig med tvål och vatten.

Över hela landet arbetar man för att få bort jättelokan, men det är svårt eftersom att dess frön kan ligga i marken i upp till 25 år innan de blommar.

– Det viktigaste är att man tar bort den innan den blommar och sprider fler frön, säger Ingvar Svensson.

Jättelokan kan bli flera meter hög och har en tjock, men ihålig stjälk. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.