Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Billy Åkerström (KD), tidigare gruppledare för Kristdemokraterna i Karlskrona, kopplade redan 2018 kontot ”Amazing flexo” till Pelle Nordensson. Foto: SVT

Partikollega länkade till granskat Twitterkonto redan 2018: ”Så sant Pelle”

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2018 visade den dåvarande KD-gruppledaren Billy Åkerström öppet att Twitterkontot ”Amazing Flexo” tillhörde partivännen Pelle Nordensson.

”Så sant Pelle”, skrev han i en kommentar och länkade till kontot.

– Han dementerade aldrig att det var hans, säger Billy Åkerström. 

Åkerström var under åtta år partiets gruppledare i Karlskrona och ledde fram till valet i höstas partiets arbete i kommunen. Efter valet blev Åkerström utan tyngre uppdrag, men sitter i partiets lokala styrelse och har på håll följt debatten efter SVT:s granskning av Twitterkontot ”Amazing Flexo”.

Innehavaren av kontot, som av flera kommunpolitiker pekats ut som KD-toppen Pelle Nordensson, formulerade innan jul sig nedsättande om personer med kromosomavvikelser.

Och det samtidigt som Nordensson själv utsetts till ny ordförande i funktionsstödsförvaltningen.

En kartläggning som SVT gjort kunde också visa att många detaljer knutna till kontot tydligt pekade i riktning mot Nordensson – som dock själv hela tiden nekat all kännedom om ”Amazing Flexo”.

Känt för gruppledaren redan 2018

Men i dag kan SVT avslöja att Kristdemokraternas tidigare gruppledare Billy Åkerström redan 2018 uppgav sig känna till vem som stod bakom kontot.

I en tweet länkade han till profilen och skrev: ”Så sant Pelle”.

– Yes, jag står för det. Eftersom Pelle aldrig dementerade att det var hans konto så är det med stor sannolikhet hans, säger Billy Åkerström.

Hur ser du på den kritiserade tweeten?

– Jag tycker att det är olyckligt.

KD-kommunalrådet Bengt Jönsson, som själv varit följare av ”Amazing Flexo”, ställde in dagens intervju med SVT och vägrar att kommentera Nordenssons påstådda kopplingar till kontot.

SVT Nyheter Blekinge har även sökt Pelle Nordensson utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pelle Nordensson (KD)

Mer i ämnet