Busch och Åkesson gör gemensam sak: ”Vill ge Sverige en nystart”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tillsammans. I en valrörelse.

Partiledarna Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) gjorde på måndagen gemensamt studiebesök på äldreboendet Ekliden i Karlskrona.

Men några fler gemensamma framträdanden uppges inte vara planerade.

Båda partiledarna var tydliga med att dagens gemensamma besök inte är att betrakta som ett samarbete mellan partierna i valrörelsen.

– Vi kommer nog inte se någon gemensam valrörelse, utan vi är olika partier som går till val som enskilda partier. Däremot är det nog så att vi kommer göra en del gemensamma besök och utspel, säger Jimmie Åkesson.

Ebba Busch är inne på samma spår.

– Vi har många gånger krokat arm i just äldreomsorgsfrågorna.

Kan man se det här som en början på en gemensam valrörelse?

– Den är ju gemensam så sett att vi vill ge Sverige en nystart. Det finns fyra partier som vill ge Sverige en annan regering än den som är ledd av Magdalena Andersson idag.

Är du beredd att släppa in Sverigedemokraterna i en framtida regering?

– Vårt regeringsalternativ är väl känt. Vi vill bilda regering med Moderaterna, men har gärna ett samarbete med Sverigedemokraterna, inte minst i budgetfrågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.