Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Herman Afzelius, ordförande i PFAS-gruppen och Peter Berglin, vd Miljöteknik, om tankarna inför hovrätten. Foto: SVT

PFAS-gruppen stärkt av nya forskningsresultat veckor innan rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt två veckor kvar till rättegången mellan Ronneby kommun och Kallingeborna, kommer nya forskningsresultat som visar på PFAS-kemikaliernas negativa effekt på immunförsvaret.

– Det stärker vårt case, säger PFAS-gruppens ordförande, Herman Afzelius.

Forskningsresultaten kommer bara dagar innan PFAS skadlighet återigen blir ämne för rättegång. I april 2021 avgjordes målet mellan cirka 160 Kallingebor, den så kallade PFAS-gruppen, och Ronneby Miljöteknik. Tingsrätten dömde till PFAS-gruppens fördel men Ronneby kommun överklagade. Den åttonde november ska fallet upp i hovrätten i Malmö.

Ju längre tiden går, desto mer kunskap kring PFAS framkommer som styrker Kallingebornas klagan, menar PFAS-gruppens ordförande, Herman Afzelius.

– Det är en rapport som stärker vårt case – att det är en skada i sig att ha de här kemikalierna i kroppen, säger han till SVT.

Nyfikna på utfallet

Miljötekniks vd Peter Berglin är positiv till att målet snart avgörs i hovrätten.

–  Vi är väldigt intresserade av att få den här prövningen gjord, dessutom i ett väldigt nytt fält inom skadejuridiken. Så vi är nyfikna på att se vad utfallet blir, säger Berglin till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet