Hon drabbas av dåligt mobilnät

Uppdaterad
Publicerad

För Philippa Magnusson utanför Eringsboda innebär det dåliga mobilnätet att affärer går om intet.

På Sandberga gård i skogarna utanför Eringsboda driver Philippa Magnusson försäljning av hästfoder, avel och ridläger. Men när det är i det närmaste omöjligt att använda sig av mobila bredbandet, blir det svårt att sköta affärerna.

– De som har handlat saker av mig länge vet att jag är hemma om jag inte svarar på mail eller i telefon. Men nya kunder kan nog försvinna när de inte får tag på mig, säger Philippa Magnusson.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Blekinge i botten

Blekinge län ligger i bottenskiktet när det gäller mobilsurfshastighet i Sverige. Bara Jämtland och Norrbotten har långsammare mobilsurf. Och av de Blekingska kommunerna är Ronneby sämst. Det visar siffror från Bredbandskollen, som SVT har tagit del av.

– Vi har ju företag och säljer olika grejer. Och massor med gånger när jag kommer ner till Ronneby centrum får jag massor med sms och mail om att jag ska ta med foder eller liknande, som jag inte har kunnat läsa hemma. Så det är klart inte positivt, säger Philippa Magnusson.

”Det är inte urnorrland”

Visserligen har hon en dator med wifi-uppkoppling i huset, som även den går via mobilt bredband. Men det fungerar så svajigt att det knappt går att utföra bankärenden. Och att flytta närmare staden är inget alternativ, menar Philippa, eftersom man måste bo lite ensligt för att kunna ha hästverksamhet. Men hon är ändå kritisk till att täckningen är så dålig.

– Vi bor ändå bara två och en halv, tre mil, från Ronneby. Det är liksom inte ”urnorrland”. Det känns som att det borde gå att få täckning här, säger hon.

– Jag tror det handlar om att operatörerna prioriterar platser där det bor många människor som är beredda att betala för att surfa, säger Rickard Dahlstrand, projektledare på Stiftelsen för internetinfrastruktur tillika Bredbandskollens grundare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet