All passagerartrafik stoppas när Polen stänger sina gränser. Foto: SVT/arkiv

Polen stänger gränsen – Stena Lines färja drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Polen stänger gränsen med anledning av coronaviruset. Stena Lines färja mellan Karlskrona och Gdynia stoppas från all passagerartrafik från och med midnatt.

– Mig veterligen är det första gången vi behöver ta till sådana här åtgärder, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Polen kommer från och med söndag att förbjuda utlänningar att resa in i landet på grund av coronaviruset.  Dessutom ska alla polacker som varit utomlands sättas i en 14 dagar lång karantän vid hemkomsten, meddelar premiärminister Mateusz Morawiecki.

– Staten kommer inte överge sina medborgare. Men i den nuvarande situationen kan vi inte tillåta oss själva att hålla gränser öppna för utlänningar, säger han vid en pressträff.

Corona i Blekinge

Godstrafiken släpps fram

För Stena Line som trafikerar sträckan Karlskrona-Gdynia innebär stoppet att inga passagerare kan färdas över till Polen. ”Från och med midnatt mellan lördag 14 mars och söndag 15 mars stänger Stena Line passagerartrafiken mellan Karlskrona och Gdynia. Linjen kommer tillsvidare att fortsätta att trafikera sin tidtabell med de tre färjorna Stena Vision, Stena Spirit och Stena Baltica men endast transportera frakt ombord”, uppger rederiet i ett pressmeddelande.

”Gått oerhört fort”

De som bor i Polen respektive Sverige får 72 timmar på sig att ta sig tillbaka till sina hemländer. Varutransporter in i landet kommer dock inte att påverkas när gränserna stängs.

– I dagsläget vet vi inte exakt vad som gäller för chaufförer, men vi utgår ifrån att de kan fortsätta, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

–  Det här har gått oerhört fort. Tittar man tillbaka en vecka så var det ingenting som man anade skulle kunna hända. Men nu gäller detta tills vidare och vi avvaktar utvecklingen, säger Carl Mårtensson till SVT Nyheter Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet