Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom information från krypterade appar som Sky och Anom kunde polisen knyta fler personer till knarknätverket i Skåne och Blekinge. Hör Fredrik Liljeroos, chef på utredningssektionen i polisområde Blekinge och nordöstra Skåne, berätta mer i videoklippet. Foto: SVT

Polisen om apparna i knarkhärvan: ”Kunde komma närmare nätverket”

Publicerad

De åtalades meddelanden från krypterade appar var avgörande för den omfattande narkotikautredningen där flera personer misstänks ha tillverkat amfetamin – bland annat i en lada utanför Sölvesborg.

– Det här är exceptionellt jämfört med många andra ärenden, säger Fredrik Liljeroos, chef för utredningssektionen i polisområde Blekinge och nordöstra Skåne.

Inom kort avslutas tingsrättsförhandlingarna i rättegången som pågått sedan december förra året i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt. 15 personer, främst från Skåne och Blekinge, står åtalade för inblandning i narkotikahärvan.

Trojan shield

Att polisen fick tillgång till meddelanden från krypterade appar, bland annat via den internationella operationen Trojan shield, var avgörande för att knyta flera av de åtalade till nätverket.

Knarkstallet i Sölvesborg

– Det gjorde att vi kunde komma ännu närmare det här nätverket och se ännu tydligare hur det fungerade och såg ut inuti, säger Fredrik Liljeroos.

Tillverkning i lada

Att nätverket valde just ett bostadshus i Osby och en lada på Listerlandet som tillverkningsplatser för amfetamin, följer samma mönster som polisen tidigare sett i narkotikaärenden. Det handlar om avskilda lokaler som snabbt kan överges. 

– Eftersom huvudmännen är lokaliserade här runt Kristianstad och Blekinge försöker man hitta fastigheter som är ganska anonyma, som man kan få bra tillgång till – och som man kan lämna med kort varsel om det skulle behövas, säger Fredrik Liljeroos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkstallet i Sölvesborg

Mer i ämnet