Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Orange Day är den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. I klippet får du höra hur polisen i Blekinge arbetar med frågan. Foto: SVT Arkiv

Polisen vill belysa mäns våld mot kvinnor: ”Vi finns här för att hjälpa”

Publicerad

Den farligaste platsen för en kvinna är hemmet. Nu lanserar polisen en ny informationskampanj för att motverka våld i nära relationer.

Lördagen 25 november infaller den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, Orange Day. Med anledning av den lanserar polisen en ny satsning där de uppmärksammar våld i nära relationer.

– Vi vill lyfta frågan så att vi har möjlighet att göra vår del och hjälpa brottsoffren, säger Fredrik Liljeroos, chef för utredningssektionen polisområde Blekinge nordöstra Skåne.

1300 anmälningar i år

Redan i år har det kommit in cirka 1300 anmälningar om brott i nära relation i Blekinge.

Troligtvis är det bara en bråkdel av de brott som faktiskt skett då en uppskattning från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det är så få som fyra procent som anmäls.

– Det handlar mycket om vilken situation man befinner sig i som våldsutsatt, säger Fredrik Liljeroos.

Han hoppas att kampanjen ska få fler att våga anmäla.

– Vi finns här för att hjälpa, säger Fredrik Liljeroos.

Bättre på att samla bevis

Utöver den informativa satsningen så arbetar polisen i Blekinge med att utveckla sitt utredningsarbete när det kommer till våld i nära relationer.

– Vi fokuserar mer på gärningsmännen, där vi jobbar mer med att försöka identifiera de här som riskerar att begå grövre våldsbrott mot närstående, säger Fredrik Liljeroos.

Spela klippet för att höra honom berätta mer om satsningen.

Är du själv utsatt, eller känner någon som är det? hit kan du vända dig

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Hjälp och stöd för barn och ungdom

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Hjälp och stöd för män

MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.

Killar.se

För dig som utsätter någon för våld

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.