Foto: SVT

Politiker kräver korten på bordet

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att flytta materiallagret fattades med lokalerna i Nättraby bruk i åtanke. Men någonting hände – och nu byggs ett helt nytt lager.

Beslutet att Landstinget Blekinges materiallager skulle flytta till andra lokaler fattades av Landstingsstyrelsen för ett år sedan. Redan då fanns det en lokal i åtanke – och det var Nättraby Bruk.

– Det var det som var uppe på bordet. Det skulle undersökas om det fanns andra alternativ i länet, men det gjorde det inte när det togs upp i styrelsen, säger Kalle Sandström (S), landstingsråd.

Men efter beslutet dyker en annan intressent upp, som landstinget till varje pris vill göra affären med. De ska bygga en helt ny lokal bara ett hundratal meter från bruket, som landstinget kan få hyra.

I ett flertal mejl som SVT Nyheter Blekinge har fått ut ställer tjänstemän från landstinget krav på byggföretaget hur den nya lokalen ska utformas. Det handlar bland annat om takhöjder, placering av portar och pelare, och inläggning av ett särskilt golv. Något som kan vara tveksamt, ifall det så kallade hyresundantaget i lagen om offentlig upphandling ska gälla.

”Vi är på bristningsgränsen”

Tre dagar innan avtalet skrivs på skriver förvaltningschefen Per Johansson ett mejl till den ansvarige på byggföretaget, där han uttrycker uppgivenhet inför de skenande kostnaderna:

”Nu ligger ni nästan upp på en miljon högre i hyra per år än det jag gick fram med till politiken och som ni fick ta del av. Vår ekonomichef räkna nu på hur vi ska klara det, två årsarbetare till i effektivisering i praktiken. Vi är på bristningsgränsen.”

Men enligt förvaltningschefen sänktes kostnaderna innan avtalet skrevs, tre dagar senare.

– De kom med ett nytt hyresförslag. Det är inte bara kopplat till hyran, utan även till vad som händer om man säger upp lokalen i förväg och annat, säger Per Johansson, förvaltningschef på Landstingsservice.

Vill ha korten på bordet

Men ändå är det ingen som vet vad den totala slutkostnaden för flytten kommer att bli. Oppositionsrådet Alexander Wendt (M) har nu begärt att landstingsrevisorerna omedelbart bör granska omständigheter som rör depån, och nu kräver landstingspolitikerna korten på bordet.

– Jag har begärt att landstingsdirektören och förvaltningschefen ska göra en ordentlig genomgång av alla kontakter som har förevarit i det här på arbetsutskottets sammanträde nästa vecka, säger Kalle Sandström (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.