Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De politiska motståndarna Magnus Johansson (S) och Björn Tenland Nurhadi (SD) berättar varför de röstade för respektive emot den kritiserade upphandlingen. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Politikernas beslut klassas som olagligt: ”Vi tar ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitikerna gick vidare med beställningen av ett nytt journalsystem trots varningar om att beslutet kunde vara olagligt.

Endast Moderater och Sverigedemokrater röstade nej.

Att riskera vite efter brott mot upphandlingslagen eller att äventyra införandet av det nya journalsystemet. Det var alternativen som regionens politiker ställdes inför i december förra året, då en majoritet i regionstyrelsen röstade för att gå vidare med upphandlingen.

– Den informationen vi fick var att det fanns en risk men att man gjorde bedömningen att det skulle funka, säger Magnus Johansson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden om regiondirektörens uppmaning att rösta igenom beslutet.

Trots den överhängande risken om upphandlingsbrott står han i dag bakom beslutet.

– I vågskålen ligger att vi måste ha ett nytt vårdinformationssystem som träder i kraft enligt tidsplan.

”Uppenbart att det bröt mot lagen”

Den dåvarande oppositionen, Sverigedemokraterna och Moderaterna, reserverade sig mot beslutet och ansåg att regionen i stället borde ha krävt leverantören Cambio på skadestånd eftersom deras leverans försenats.

– Det kan finnas gråzoner där lagen inte är prövad, men här var det solklart att det var olagligt, säger Björn Tenland Nurhadi, gruppledare i Sverigedemokraternas regiongrupp.

Riskerar miljonsmäll

Nu granskas upphandlingen av Konkurrensverket. Om Förvaltningsrätten håller med Konkurrensverket om att upphandlingen bryter mot lagen riskerar Region Blekinge tio miljoner kronor i böter – och ytterligare miljontals kronor i skadestånd från övriga företag som lagt anbud i upphandlingen.

Hör politikerna motivera sina beslut i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.