Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför regiondirektör Peter Lilja uppmanade regionstyrelsens politiker att fatta ett beslut som man visste kunde strida mot lagen. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

IT-affär granskas – Region Blekinge riskerar miljoner i böter och skadestånd

Publicerad

Upphandlingen om Region Blekinges nya journalsystem till sjukvården kan bli en dyr affär för skattebetalarna.

Inte nog med 321 miljoner kronor för det nya systemet. Konkurrensverket anser att upphandlingen är olaglig och regionen riskerar nu miljontals kronor i böter och skadestånd.

– Det var en avvägning i ett svårt beslut, säger regiondirektör Peter Lilja om upphandlingen sjukvårdens nya journalsystem som nu granskas av Konkurrensverket.

Ända sedan 2016 har Region Blekinge planerat för ett nytt journalsystem. 2019 gick Blekinge samman med åtta andra regioner för en upphandling på 4,3 miljarder kronor. För Blekinges del kostar affären 321 miljoner kronor under en tioårsperiod.

Det nya journalsystemet Cosmic ska göra det lättare att dela journaler och remisser mellan regionerna. Men när leverantören Cambio flaggade för att Ukrainakriget skulle innebära förseningar i leveransen, ställdes regionerna inför ett val: att säga upp avtalet och stämma företaget för avtalsbrott, eller att teckna ett tilläggsavtal.

Ignorerade juristernas varningar

Trots varningar från regionernas egna jurister om att det kunde bryta mot Lagen om offentliga upphandlingar (LOU), röstade samtliga regioner för tilläggsavtalet.

Även regionen Blekinges jurister var öppna med att avtalet kunde anses olagligt, men regiondirektör Peter Lilja uppmaning till regionstyrelsens politiker var ändå att rösta för det sekretessklassade tilläggsavtalet.

– Att inte ha tagit det beslutet skulle ha försett våra patienter och verksamheter i en betydligt svårare situation.

Riskerar miljoner i böter och skadestånd

Den 27 november lämnade regionerna in yttranden till Konkurrensverket, som kan utdela viten på tio miljoner kronor till vardera region om Förvaltningsrätten går på Konkurrensverkets linje.

Dessutom kan anbudsgivare som anser att de missgynnats i upphandlingen stämma regionen på ytterligare miljoner.

– Jag och övriga åtta regioner tycker att vi tog rätt beslut och jag välkomnar att Konkurrensverket tittar på det här, säger Peter Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.