Rolf Jönsson (C) fick igenom att alla ledamöter får vara med på kommunfullmäktige, men kritiserar ändå Jan Björkman (S) för att de inte kan delta digitalt. Foto: SVT

Politiskt coronabråk i Olofström: ”Ledamöter är oroliga”

Publicerad

Olofström ska ha sitt första kommunfullmäktigesammanträde sedan i februari – men hur det ska gå till har orsakat ett politiskt storbråk i kommunen. Styrets förslag att halvera antalet ledamöter föll, men oppositionen är ändå inte nöjd.

Vårens fullmäktigesammanträden i Olofström har ställts in på grund av coronapandemin, men den 15 juni ska politikerna samlas igen och fatta beslut i de ärenden som blivit liggande. För att minska risken för smittspridning ville ordföranden Jan Björkman (S) reducera de 49 ordinarie ledamöterna till runt hälften, men det motsatte sig oppositionen.

– Eftersom parterna inte kom överens så blir det fullt antal, det är enligt lagen. Så jag har precis varit på kommunkansliet och bett de kalla samtliga 49 ledamöter till sammanträdet, säger Jan Björkman (S).

Beslut om fastighetsköp

Anledningen till att oppositionen motsatte sig en reducering av antalet ledamöter är i grunden en specifik fråga som ska avhandlas – nämligen frågan om ansvarsfrihet för Olofströmshus ordförande Kaj Joelsson (S), som såväl kritiserats hårt som polisanmälts för att ha godkänt ett köp av gästgivaregården i Jämshög förra hösten.

Men köpet stoppades av fullmäktige i december – då sex socialdemokrater och en vänsterpartist gick emot den egna partilinjen och lade ner sina röster.

När frågan om ansvarsfrihet för Olofströmshus ordförande nu ska avgöras kan utslaget i frågan ändras om antalet ledamöter hade reducerats, menar oppositionsledaren Rolf Jönsson (C).

Fortsatt konflikt

Men trots att samtliga ledamöter nu välkomnas på mötet, är Rolf Jönsson inte nöjd. Han vill nämligen att ledamöter i riskgrupp ska kunna vara med digitalt, och att åhörare och media inte ska tillåtas i fullmäktigesalen, för att minska smittspridningsrisken.

– Möjligheten finns att låta ledamöter närvara digitalt, och jag vet att det finns ledamöter i riskgrupp som är oroliga för att vara med. Vi tar också smittspridningsrisken på allvar, men samtidigt är vi ute efter att få ett så demokratiskt och korrekt beslut kring frågan om ansvarsfrihet som möjligt, säger Rolf Jönsson (C).

Men de här förslagen säger Jan Björkman att han inte kan tillmötesgå.

– Det är inte aktuellt. Det är alldeles för stora risker att låta ledamöter vara med digitalt, att de faller ut och missar voteringar, och den risken vill jag inte ta. Jag kan inte heller gå ifrån regelverket, och där står att allmänheten ska ha tillträde. Vi har förstorat lokalerna för att avstånden ska kunna hållas. Samtidigt hoppas jag att folk väljer att följa sammanträdet via våra webbsändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.