Under 2020 kan det bli en prideparad även i Sölvesborg. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Pridegeneralens motdrag: arrangerar paradtåg – i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska styret i Sölvesborg stoppar regnbågsflaggan.

Då kontrar prideprofilen Sophia Ahlin.

Hon planerar en parad i kommunen nästa år.

Den politiska ledningen i Samstyret i Sölvesborg orsakade rubriker och debatt i veckan sedan kommunen beslutat att ändra den tidigare flaggpolicyn efter mer traditionella principer.

Den nya policyn betyder bland annat att nej till att hissa prideflaggan, något som tidigare gjorts i samband med prideveckan i Blekinge. I stället ska kommunen i huvudsak hålla sig till stadsvapnet samt den svenska flaggan.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

En av dem som under fredagen kritiserade beslutet är Sophia Ahlin, vice förbundsordförande i Öppna Moderater samt ordförande i Karlskrona Pride.

Hon kallade beslutet för ”ett hån” – och väljer nu också att operativt manifestera mot den nya inriktningen i Sölvesborg.

Nästa år planerar hon en prideparad i kommunen – något som aldrig tidigare arrangerats där.

– Det blir på fredagen under prideveckan. På lördagen kör vi som vanligt i Karlskrona. Beslutet är redan fattat i vår styrelse, säger hon.

Skänkte flaggan

Sophia Ahlin menar att planerna inte går att stoppa och säger att behovet av en prideparad tycks särskilt stort i Sölvesborg efter den senaste tidens debatt.

– Varken polisen eller kommunen kan hindra planerna. De kan ta vilka flaggbeslut de vill, men vi arbetar utifrån grundlagen, säger hon.

Enligt Ahlin var det Karlskrona Pride som tillsammans med RFSL en gång i tiden skänkte regnbågsflaggan till Sölvesborg.

– I stället för att de slängs in i något förråd kan den nu lämnas tillbaka till oss, så kan vi använda den under paraden. De har ju ändå inte ens betalat för den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Mer i ämnet