Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinge pressgjuteri i Sölvesborg är ett av företagen som påverkas av de rekordhöga elpriserna. I klippet berättar Mats Johansson vad konsekvenserna blir. Foto: SVT/William Juhlin

Så påverkas företaget av prisrekordet: ”Vi får producera på natten”

Uppdaterad
Publicerad

De nya rekordpriserna på el får stora konsekvenser för både privatpersoner och företag i Blekinge. Pressgjuteriet i Sölvesborg överväger nu att stoppa dagsproduktionen – och enbart jobba natt för att få ner kostnaderna.

Under onsdagsmorgonen slogs nya rekord gällande priset per kilowattimme i elområde 4, där Blekinge ingår. När elen nu kostar sju kronor får det stora konsekvenser för såväl Blekingebor som företag.

Blekinge Pressgjuteri i Sölvesborg, som pressgjuter aluminiumgods, tvingas nu höja priserna på sina kundvaror med cirka tio procent.

Finns det en risk att ni måste minska antalet anställda?

– Nej, det tror jag inte. Men diskussionerna vi för nu är att vi tänker gå över till att köra på natten enbart. Vi får inte jobba dagtid helt enkelt, så får vi på det viset försöka få ner energikostnaderna, berättar Mats Johansson, som är styrelseordförande i bolaget.

Hör mer av deras pressade situation i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.