Rep, slangar, klämmor. Den misstänkte idrottsprofilen använde olika tillhyggen för att utföra vad den misstänkte kallar ”förtroendeövningar”. Foto: Förundersökningsbilder

Här är redskapen idrottsprofilen använde för att pina pojkarna

Uppdaterad
Publicerad

Bakbundna, med plastpåsar över huvudet och klämmor på kroppen. Så ska idrottsprofilen ha utsatt ungdomarna för övergrepp, bland annat i sitt hem i Ronneby. De bevismaterial som påträffats i 41-åringens bostad kan få en avgörande betydelse.

– Känn gärna på klämmorna, notera kraften i dem, säger åklagare John Dagnevik under rättegången.

Den åtalade mannen är 41 år och sitter i häktets gröna kläder tillsammans med sin försvarare Nils Fagrenius i rättsalen. Mannen sågs som en profil inom sin sport. Han lockade ungdomar till Blekinge med löften om sponsring och proffskontrakt.

Men när ungdomarna väl kom på plats utsatte han dem för grova övergrepp i sin bostad i Ronneby kommun.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Under onsdagen inleddes rättegången mot 41-åringen och åklagare John Dagnevik redogör detaljerat för de andningshämmande moment som ungdomarna utsatts för.

Rep och klämmor användes i idrottsprofilens ”förtroendeövningar”. Foto: Förundersökningsbilder

LÄS MER: Tortyrmisstänkta idrottsprofilen ångerfull

– Övningarna har orsakat både vanmakt och enorm smärta, vilket filmerna tydligt visar, säger Dagnevik, som menar att momenten varit ”livsfarliga”.

Låter rätten känna på klämmorna

Åklagaren visar fotografier på flera beslagtagna föremål som påträffats i den åtalades bostad. Det handlar om avklippta balaklavor och filtermasker. Dagnevik skickar runt de rep som pojkarna bundits med, de påsar de fått över huvudet och rätten får själva känna på de klämmor som använts i samband med de så kallade förtroendeövningarna.

– Känn gärna på klämmorna. Notera kraften i dem, säger han till tingsrätten.

Här är de klämmor som 40-åringen ska ha fäst på pojkarnas kroppar. Foto: Polisens förundersökning

LÄS MER: Miljoner i skadeståndskrav mot idrottsprofilen

Enligt John Dagnevik tvingade idrottsprofilen pojkarna till talad repetition medan han filmade dem. De ska bland annat ha tvingats att säga: ”Du är min Gud”. ”Det är bra med sträng uppfostran.” ”Jag vill ha en klämma.” ”Det är du som bestämmer om jag får luft.” ”Jag ska vara duktig och lyda.”

Förnekar brott

Totalt är 41-åringen misstänkt för 45 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång mot tolv målsäganden.

Idrottsprofilen erkänner att han bundit pojkarna, att han placerat dem i olika kroppsliga positioner, satt slang vid några av deras munnar, stagat upp ryggarna med en stång och att han har dokumenterat händelserna på film.

Den misstänkte profilen använde en slang och annat för att kväva pojkarna. Foto: Förundersökningsbild

Han medger också att han använt klämmor på kropparna. Men han förnekar brott då han menar att det rört sig om en metod för att göra ungdomarna till bättre idrottsmän och att han hade deras samtycke.

– Idrottsledaren har visat stor hänsynslöshet och utnyttjat deras skyddslösa ställning, säger John Dagnevik under rättegången.

41-åringen förnekar även att han piskat någon och förnekar att syftet varit att förnedra ungdomarna. Han menar att det inte funnits en ”beaktansvärd risk” för pojkarnas tillstånd och menar inte att det varit hänsynslösa övningar med risk för någons liv.

Övergreppen mot pojkarna dokumenterades på film. Foto: Förundersökningsbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet