Enligt rapporten bör kunskapen om endometrios öka inom Region Blekinge. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Region Blekinge får kritik – brister i vården av endometrios

Uppdaterad
Publicerad

Nationella riktlinjer avseende vård vid endometrios efterlevs inte inom Region Blekinge. Det visar en granskning som gjorts på uppdrag av regionens revisorer.

Region Blekinge kritiseras i en revisionsrapport gjord av KPMG för att ännu inte ha infört de nationella riktlinjerna för att behandla endometrios. Det är en sjukdom som drabbar över tio procent av fertila kvinnor, i form av underlivssmärtor och blödningar.

Enligt granskningen hänvisas Blekinges patienter i dag ofta fram och tillbaka mellan ungdomsmottagning och andra vårdenheter, vars journalsystem inte pratar med varandra.

Vill se bättre samarbete

Nu efterlyser revisorerna bättre samarbete och dialog mellan olika vårdnivåer inom regionen, samt att öka kunskapen för att undvika personberoende.

Region Blekinge påpekar i utredningen att man har försökt höja kompetensen om endometrios genom en särskild utbildning förra året.

I februari nästa år uppmanas en utvecklingsplan presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.